Cibao productivo

FONT GAMUNDI, S.A.

 

Nos llena de satisfacción tener más de 90 años sirviendo al mercado dominicano productos de alta calidad.  La historia del grupo de empresas Font Gamundi, S. A. constituye un reflejo del devenir económico y comercial de la República Dominicana. Desde el momento de su fundación hasta nuestros días es un próspero negocio que ha sido dirigido con tesón, visión y esmero por cinco generaciones de la familia.

 

 

Inició sus actividades en La Vega, en 1919, dedicándose a exportar café, cacao, comercializar productos del país, almacén de provisiones y producción de licores. Ha crecido en la satisfacción de sus clientes, con una amplia cartera de productos y servicios.  Desde 1930 incursiona en la comercialización de arroz, instalando la primera secadora vertical del país, importada de Italia. Cuidando la calidad por siete décadas, hoy ostenta el liderazgo en el segmento premium de la categoría de arroz.

Para corresponder a la preferencia y confianza del consumidor, Font Gamundi es la primera industria de alimentos del país en obtener la Certificación ISO 22000:2005, que asegura la inocuidad y sigue un proceso que cuida al detalle la calidad de sus marcas Arroz Premium La Garza, El Molino y La Palma.

      

EN BÚSQUEDA DE LA NORMA.  El arroz es la base de la dieta de nuestra gente y para ratificar la calidad y la seguridad de las marcas citadas, en 2005 contrató asesoría para obtener la certificación ISO 9000, ya que el compromiso de Font Gamundi ha sido ofrecer productos de alta calidad que vayan más allá de las expectativas del mercado. Durante ese proceso, se adoptó el sistema  HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), que es un sistema para identificar riesgos específicos y tomar medidas para prevenirlos con el fin de garantizar la inocuidad de los alimentos.  Es decir, que todo producto alimenticio procesado bajo este sistema llega al público listo y apto para su consumo.  Sin embargo, cuando se elaboran productos con el propósito de entregarlos al consumidor, siempre son susceptibles de mejoría continua y aprovechando que ya se había avanzado en la norma ISO 9000, que solo se enfoca en procesos, se tomó la decisión de reenfocarse hacia la Norma ISO 22000, que permite manejar y tener mejor control del proceso de producción desde que la materia prima llega a la factoría, iniciando un riguroso control de limpieza, secado y empacado que avala el compromiso de la empresa con la salud del consumidor final.

La norma ISO 22000 además de mantener todos los parámetros de calidad de la ISO 9000, exige que los agentes físicos y químicos y biológicos que pudieran existir durante la producción sean reducidos al mínimo, lo que se cumple durante todo el proceso, incluyendo la asesoría constante a los proveedores acerca de los abonos y pesticidas que deben utilizar para que no afecten la calidad del producto desde antes de cosecharlo en el campo.

     

POR QUÉ INOCUIDAD.  La certificación en la norma ISO 22000:2005 está diseñada para permitir que toda organización dentro de la cadena de alimentos establezca un sistema de gestión de la inocuidad alimentaria. Respaldada por consenso internacional, esta norma armoniza los requisitos para gestionar de forma sistemática la inocuidad de los alimentos y ofrece una solución única para buenas prácticas.

Algunos de los beneficios que se derivan del cumplimiento con esta normativa mundial, son:

– Amplía el enfoque del sistema de gestión, haciendo partícipe a toda la empresa de los logros y beneficios de la inocuidad de su producto.

– Mejora la imagen y ventaja competitiva, debido a que se brinda mayor seguridad a los clientes.

– Preparación conforme a los requerimientos del Codex Alimentarius y de la legislación nacional.

– Satisfacción de empleados, clientes y consumidores finales.

– Mayor confianza de accionistas e inversionistas.

 

PROCESO.  Se recibe el arroz cáscara verde o húmedo desde los arrozales.  Al ingresar, se inicia el proceso de limpieza y secado, reduciendo su humedad hasta el 13%.

Luego el arroz se almacena a temperatura y humedad controladas evitando la posible proliferación de plagas y controlando las microtoxinas.  Es un proceso muy delicado, ya que si se seca demasiado, de inmediato comienza a absorber la humedad ambiental y si se seca muy poco, continúa secándose por sí solo y fermentándose hasta cambiar su color y sabor.

Al arroz almacenado se le da un reposo controlado de entre treinta y cuarenta y cinco días.  De esta manera se logra estabilizar los almidones, lo que impide que el grano se rompa en el proceso.  Si ello llegara a suceder, afectaría sensiblemente los costos, la calidad y el precio final.  Con otro tipo de cereales como la cebada, el trigo o el maíz es diferente, porque se consumen  partidos o molidos hasta obtener harina.

Una vez el arroz cáscara seco y limpio se ha estabilizado en los silos, se procede a la molienda. Este proceso consiste de cuatro etapas:

  1. Descascarado. Se remueve la cáscara quedando el arroz integral.
  2. Pulido. Por medio de un pulido suave en tres fases, se retira todo el afrecho o salvado, quedando el arroz blanco.
  3. Clasificación. En esta etapa se clasifican todos los granos individualmente por tamaño y color.
  4. Envasado. Se envasan los diferentes tamaños y se reincorporan las vitaminas y minerales.

 

Con los mismos requerimientos se procesa el arroz selecto El Molino y el arroz La Palma. El arroz Integral La Garza también pasa por los mismos procesos excepto el de pulido. Es envasado al vacío para conservar todos sus nutrientes y alargar el tiempo de conservación.

En la etapa de pulido del producto se pierde la mayoría de los nutrientes naturales del cereal por lo que, justo antes de envasar el Arroz Premium La Garza, se le agrega vitamina B1, niacina, ácido fólico y hierro.  Es por eso que se insiste en recomendar al consumidor final que no lave este arroz.  Si lo hace con el Arroz Premium La Garza, estaría perdiendo los nutrientes con que se ha enriquecido.

INSTALACIONES. El molino de arroz de Font Gamundi es uno de los más modernos del área del Caribe. Estas instalaciones fueron diseñadas cumpliendo con las regulaciones de la EPA (Agencia de Protección Ambiental) y de la OSHA (Administración de Seguridad y Salud Ocupacional). La seguridad del personal es prioritaria y a cada máquina se le han instalado dispositivos de seguridad (Lockout-Tagout) para protección de sus operarios. Es esta actitud visionaria y emprendedora que ha permitido elaborar productos con las más exigentes normas de calidad internacional y con el mínimo impacto ambiental.  Como dato curioso, cuando uno de los ingenieros que diseñaron el molino en Estados Unidos se enteró de que se iba a instalar en República Dominicana, tuvo que rediseñarlo para que resistiera huracanes categoría 5, ya que lo había diseñado para categoría 3.

EL ACTIVO HUMANO.   Para Font Gamundi el recurso más importante es verdaderamente su equipo humano. Se puede tener la maquinaria de mayor calidad del mercado, pero si no se cuenta con las personas adecuadas, ésta no sirve de nada.   Ingenieros, técnicos y empleados son parte esencial del proceso.  Se ha desarrollado el sentido de pertenencia, la adopción de un código de conducta, uso de uniformes, espíritu de convivencia, de colaboración y sobre todo, de servicio, para asumir que todos son parte importante de la empresa. Cada uno refleja la imagen de compañía, así como la calidad de los productos que elabora y es compromisario del cumplimiento de las normativas de ISO 22000:2005.

 

FONT GAMUNDI, S. A.

We are very pleased to have over 90 years delivering high quality products to the Dominican market.  The story of the Font Gamundi group of companies is a reflection of the economic and commercial evolution of the Dominican Republic.  From the moment it was established until today, it is a thriving business that has been managed with determination, vision and dedication for five generations of the family.

The firm began its activities in La Vega, in 1919, dedicated to export coffee, cocoa, marketing products within the country, store supplies and the production of rum.  It has a wide variety of products and services and has grown in the customer satisfaction.  In 1930 Font Gamundi started its rice business.  The first vertical rice dryer of the country was imported from Italy by the company in 1933.  Carefully maintaining the quality of this product for seven decades, today it is the leader of the premium segment of rice.

In return for the preference and the confidence of the consumers, Font Gamundi worked to obtain the certification ISO 22000:2005 Food Safety Management System, which ensures the safety and follows a process that cares to the detail the quality of its rice brands Premium La Garza, El Molino and La Palma.  It is the first food industry of the country to be certified by this norm.

IN SEARCH OF THE STANDARD

Rice is the staple diet or our people and to confirm the quality and safety of the rice that Font Gamundi processes, it hired a consultant in order to achieve the ISO 9000 certification, since the commitment of the company has been to offer high quality products beyond market expectations.  During this process, the HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) was adopted. This system identifies specific risks and takes steps to prevent them in order to ensure food safety.  This means that all processed food products under this system reach the public ready and fit for consumption.  However, when dealing with products that will be delivered to the public to be eaten, the process is always susceptible to continuous improvement.  The works to get the ISO 9000 standard were already very advanced when it was decided to redirect all the efforts towards obtaining the ISO 22000:2005 certification, that allows a better control and management of the production process from the arrival at the factory of the raw material to start a rigorous control of the cleaning, drying and packing of the rice, which endorses the commitment of Font Gamundi to the good health of the final consumer.

The ISO 22000 standard, while maintaining all the quality parameters of the ISO 9000, that only focus on process, requires that all physical, chemical and biological agents that may exist during production are reduced to the minimum, which is complied with thoroughly.  This also include guiding the providers as to which fertilizers and pesticides they can or cannot use to avoid that the quality of the product is affected before it is harvested.

WHY SAFETY

The ISO 22000-2005 certification is designed to allow every organization within the food chain establishes a system of food safety management.  Backed by international consensus, this standard harmonizes the requirements to systematically manage food safety and offers an only solution for good practices.

Some of the benefits of the compliance with this international rule are:

-Widens the management system approach, giving participation to the entire company in the achievement and benefits of its product.

-Improves the image and competitive advantage by providing greater security to customers.

-Preparation according to the requirements of the Codex Alimentarius and national legislation.

-Satisfaction of employees, customers and consumers.

-Increased confidence of shareholders and investors.

 

THE PROCESS

The wet or green shell rice is received from the paddy, starting the cleaning and drying process to reduce the humidity to 13%.  Then the rice is stored at controlled temperature and humidity to avoid the spread of pests and controlling microtoxins.  It is a sensitive process because it the product dries too much it absorbs humidity; on the contrary, if it dries too little it keeps drying by itself, ferments and changes color and flavor.

The stored rice is given a controlled rest between thirty to forty five days.  This will stabilized the starch preventing the grain from breaking while it is processed. I this were to happen, it would significantly affect costs, quality and final price.  This is different for other cereals such as barley, wheat or corn, because they are consumed broken or milled to obtain flour.

Once the rice is stabilized in the silos, the milling starts with a process consisting in four phases:

  1. Shelling. The shell is removed leaving brown rice.
  2. Polishing. Through a smooth polish in three stages, all the bran is removed, to get the white rice.
  3. Classification. In this phase the grains are classified individually by size and color.
  4. Packing. The vitamins and minerals are returned to the product and it is packed in bags of different weight.

The same requirements are applied to selected rice El Molino, and to La Palma.  Brown rice La Garza is processed with through the same process except for the polishing.  It is vacuum packed to preserve its nutrients and lengthen shelf life.

In the polishing phase, the product looses most of the natural nutrients. Just before the Premium Rice La Garza, vitamin B1, niacin, folic acid and iron is added. That is why it is strongly recommend to consumers not to wash this rice.  If they do, the Premium Rice La Garza would lose the nutrients with which it was enriched.

FACILITIES

The rice mill of Font Gamundi is one the largest and modern in the Caribbean. These facilities comply with the EPA (Environmental Protection Agency) regulations and OSHA (Occupational Safety and Health Administration).  Staff safety is a priority and every machine has security devises (Lockout-Tagout) for the protection of workers.  This is the visionary and enterprising style that has brought the company to develop products with the most demanding international quality standards and with a minimum environmental impact.  An anecdotic information is that when one of the engineers that designed the mill in the United States learned that it was going to be installed in the Dominican Republic, he redesigned to withstand category 5 hurricanes.

HUMAN ASSETS

For Font Gamundi the most important resource the company has is really its personnel. You can have state of the arte machinery but if you do not have the right people to operate it, it is useless. Engineers, technicians and employees are an essential part of the process. The company has developed a  sense of belonging, he adoption of a code of conduct, use of uniforms, a sense of coexistence , cooperation and above all, service, to assume that everyone is an important part of the company. Each one reflects the image of Font Gamundi, the quality of the products they manufacture and is committed to the compliance with the ISO 22000:2005 regulations.